top of page
Yazarın fotoğrafıRital Alaluf

SEZGİSEL YEME



SEZGİSEL YEME NEDİR?


Sizin de karşınıza sezgisel yemeyle ilgili yazılar çıkıyor ama tam olarak ne olduğunu bilmiyorsanız gelin başlayalım. Benim de yazılarımda ucundan kıyısından değindiğim sezgisel yeme kısaca yiyeceklerle sağlıklı bir ilişki kurmaktır. Hedef kilo verme veya diyet yapmak değildir. Ancak bu sayede bozulmuş yeme davranışınız varsa düzeltip yanlış yeme inanışlarından vazgeçerek kendinizi keşfedebilir, ihtiyacınızdan fazlasını tüketiyorsanız bunu azaltmış olursunuz.


Vücudunuzun açlık - toklun sinyallerini dinleyerek, ruh halinizi, duygularınızı, düşüncelerinizi, kısaca bedeninizin ihtiyaçlarıyla yiyecek seçimleri yaparsınız. Kaç saatte bir kaç kaşık yemek yenmesi gerektiğiyle değil.


Geçmişinde sık sık diyet yapanlar, etrafında diyet yapan her insanın önerilerini dikkate alanlar kendilerini dinlemekten uzaklaşmışlardır. İstesek de istemesek de etrafızda yaygın olan diyet kültürü ne yiyip ne yemememiz, saat kaçta yemeyi bitirmemiz konusunda kurallarla çevrilidir. Bunlarla ne kadar çevrili olur kendimize ne kadar kısıtlama koyarsak aslında o kadar yemeyi düşünür, kendimizi suçlar ve bedenimizi yargılarız.


Sezgisel yemeyle her istediğim zaman, istediğimi, istediğim kadar yiyerek nasıl sağlıklı beslenir, nasıl kilo veririm dediğinizi duyar gibiyim. Ama işte aslında sadece bedeninizin ihtiyaçlarına kulak verince hergün gece saat 2’de üç büyük boy pizza yemezsiniz .


 

SEZGİSEL YEMENİN 10 PRENSİBİ


1.Diyet Kültürünü Reddet

Kendinize uygunluğunu düşünmeden, araştırmadan etrafınızdan gelen “en kısa sürede en fazla kilo verdirici” her beslenme önerisine atlamayın.


2.Açlığını Dinle

Açlık sinyallerinizi fark edin ve dinleyin. Kahveyle, salatalıkla, kolayla bastırmaya çalışmayın.


3.Yiyeceklerle Barış

Kısıtlı olmayan yiyecek listesinden değil, istediğiniz yiyecekler arasından seçim yapın. Nelere kendinizi yasakladıysanız onu daha çok istersiniz.


4.Yiyecek Polisine Karşı Çık

Hiçbir yiyecek tek başına iyi veya kötü değildir. Diyet kültürüyle aklınıza yerleşmiş yargıları sorgulayın.


5.Tokluğuna Saygı Duy

Doyduğunuzda yemeyi bırakın. Bir daha nerde bulacağım, tabakta kalmasın, şimdi yemeye başlamışken yiyeyim gibi düşünmeden…


6.Tatmin Olma Faktörünü Keşfet

Yemek yemeye gereken önemi verin. Ayakta, bir şey izlerken, hızlı hızlı değil. Yediğinizin tam anlamıyla farkına varın ki daha fazla tatmin olmak için daha fazla yeme ihtiyacı hissetmeyin.


7.Duygularınla Yiyecekleri Kullanmadan Başa Çıkmayı Öğren

Duygusal yeme çoğumuzun sorunlarla başa çıkma mekanizmasıdır. Ancak bunun çözüme ulaşıtrmadığını fark edip başka başa çıkma mekanizmaları keşfedin.


8.Bedenine Saygı Duy

Her şeyin kilo/ görüntü olmadığını fark edip kendinize şefkatle yaklaşın. Genetik altyapınızı kabullenin, bedeninize karşı minnettar olun, bedeninizi başkalarıyla kıyaslamayı bırakın.


9.Sezgisel Hareket Et

Sevmediğiniz bir egzersizi yaparak kendinize eziyet etmektense sevdiğiniz bir egzersizi keşfedin. En çok kalori yakan egzersiz o olduğu için değil..


10.Sağlığını Onurlandır

Size kendinizi iyi hissetirecek ve sağlığınızı onurlandıran yiyecekler tercih edin. Tek bir öğün ya da bir günle sağlıksız veya kilo almış olmayız. Önemli olan uzun vadedeki tercihlerimizin çoğunluğu.

75 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page